Stampen op de Streekmarkt Twente

0
1105

Delden – Vraag een Amerikaan of een Rus wat het nationale gerecht is van de Lage Landen. Ze zullen je vertellen dat stamppot de schotel is die op onze tafel prijkt. Geef ze ongelijk? We kennen stamppotbuffetten,stamppotwedstrijden (waarin koks als Herman den Blijker en Robert Kranenborg elkaar bestrijden), een stamppot-inburgeringsprogramma, stamppotliefhebbers en stamppothaters. Waarbij de “haters” waarschijnlijk vooral niet vereenzelvigd willen worden met vastgeroeste burgerlijke tradities.

Stamppot lijkt dan wel een Oer-Hollands (en Belgisch) gerecht, maar de aardappel kennen we pas sinds de Spanjaarden hem in de 16e eeuw naar Europa brachten. Aanvankelijk werden aardappelen alleen geschikt bevonden voor beesten en gevangenen. Ook later was het geen rijkeluiskost – treffend verbeeld door Vincent van Gogh met zijn aardappeleters.

Dat aardappelen toch zo populair geworden zijn, danken ze waarschijnlijk aan hun prijs en aan de stamppot! Een smeuïge prak waar de jus in wegzinkt en die een prachtig duo vormt met het opgediende vleesgerecht. Eigenlijk is stamppot voor de Hollanders als pasta voor de Italianen. Gerijpt in traditie en met een keur aan mogelijkheden is het een basis voor een geweldige maaltijd. Stamppot hoeft dan ook helemaal niet gemaakt te worden als in de traditionele combinaties met boerenkool en andijvie. De Rotterdamse kok Rob Baris was trots op bietenstamppot met kappertjes en groene kruiden – bij de vis. Ook combinaties van aardappel met selderij, pompoen en cantharellen vormen een uitdaging: fris en aards.

Op de streekmarkt in Delden van 4 oktober is er biologische witte kool gesneden en samen met zout ingelegd in een grote Keulse pot. Na rijping en gisting is er echte Deldense zuurkool ontstaan. We nodigen daarom alle bezoekers van de Streekmarkt Twente uit om op zaterdag 7 februari te proeven van onze eigen zuurkool. Bij onze sterren-kok Lucas kunt u stamppot proeven en krijgt u een zakje authentieke zuurkool gratis mee naar huis als uitdaging voor uw eigen kookkunst.

Tot 7 maart, op de Streekmarkt Twente in Delden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in