Radioprogramma: “De Achterzaal”

0
374

Goor – Zeg in Goor ‘de achterzaal’ en iedereen weet waar het over gaat. De zaal van café De Ster was een begrip. Niet alleen werden er bruiloften gehouden, maar tot aan de opening van de Reggehof in 1994 was ‘de achterzaal’ de plek in Goor waar optredens, concerten en evenementen plaatsvonden.De Ster beschikte over een groot, hoog podium. Daar kon toneel worden gespeeld, daar kon muziekvereniging Apollo een uitvoering geven en daar traden landelijk bekende cabaretgroepen als Neerlands Hoop in Bange Dagen, Don Quishocking en Ivo de Wijs op. Herman Finkers speelde er in zijn vroege jaren. Popbands gaven spetterende concerten. Van The Scorpions tot Herman Brood.

De achterzaal wordt deze maand afgebroken. Om plaats te maken voor levensloopbestendige woningen. Grootschalige bruiloften worden in dit soort zalen niet meer gegeven en de akoestiek liet altijd al te wensen over.
De sloop is voor Hofstreek Omroep aanleiding om stil te staan bij de geschiedenis van de zaal van De Ster, omdat dit vroeger het centrum is geweest van culturele activiteiten in Goor. In een serie van drie programma’s van elk een uur wordt de geschiedenis van alle kanten belicht.
De Achterzaal, zoals de reeks heet, wordt uitgezonden zaterdag 8, 15 en 22 juli van 14.00 tot 15.00 uur.

Aan het woord komen eigenaren en oud-eigenaren, gebruikers, artiesten die er hebben opgetreden. De Achterzaal zal stilstaan bij de cabaretcyclus en de Filmklup die Goor In De Bocht jarenlang organiseerde en vol voor volle zalen zorgden. Goor In De Bocht speelde hier kindertoneel, dat al net zo succesvol was. Het zal gaan over de politiek cafés genaamd Goorsche Kringen die er gehouden werden.
Uiteraard komen leden van muziekvereniging Apollo aan het woord. Apollo speelde altijd hun Nieuwjaarsconcert in de achterzaal en repeteerde er ook, zoals nu nog Goorse koren er oefenen. In de jaren tachtig was de zaal een tijdlang een discotheek. Oud-dj’s halen herinneringen op.
Als de eerste aflevering van De Achterzaal wordt uitgezonden, staat de zaal er nog. Bij de derde aflevering zal de zaal zijn gesloopt.

De Achterzaal wordt gemaakt door vrijwilligers van Hofstreek FM, onder wie Geert Wolff, Bert van den Berg, Bert Janssen, Sander Quee, Theo Hakkert en Sjaak Hulshof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in