Hof van Twente – De gemeente start vanaf half juli a.s. met een proef om camera’s te plaatsen bij milieu-eilanden, ondergrondse afvalcontainers en oud-papierlocaties. Veel inwoners ergeren zich aan afval huisraad dat mensen naast de afvalcontainers op de milieu pleinen en oud papier locaties dumpen.
De gemeente doet er alles aan om deze overlastsituaties te voorkomen. De bij plaatsingen zijn slecht vanuit het oogpunt van publieke gezondheid, leveren een slecht straatbeeld op en tasten het gevoel van veiligheid van inwoners aan.Om de bij plaatsingen te voorkomen gaat de gemeente tot en met 31 december 2021 op verschillende locaties starten met een proef met cameratoezicht. De camera’s komen op de locaties waar veel overlast voorkomt. Daarnaast gaan de buitengewoon opsporingsambtenaren extra controles uitvoeren op deze overlastlocaties. De boete voor het bijplaatsen naast een container is 104 euro.

Inwoners klagen op diverse manieren (via onze website en (social) media) over de overlast die de bij plaatsingen geven. Er worden nu camera’s ingezet, omdat eerdere maatregelen niet tot het gewenste effect leidden. De illegale stort van afval tast de leefbaarheid en daarmee de openbare orde aan.

Beperken overlast
Medewerkers van de gemeente Hof van Twente hebben verschillende pogingen gedaan om de overlast te beperken. Dat gebeurde onder meer door: communicatie, posten door de Boa’s , het doorzoeken van gestort materiaal op adresgegevens, inzet van afvalcoaches om mensen te wijzen op het belang van het scheiden van afval en het op de juiste manier aanbieden van afval. Deze maatregelen hebben helaas niet geleid tot de afname van de overlast.

Bevoegdheid burgemeester
Op grond van artikel 151c Gemeentewet en artikel 2:77 Algemene plaatselijke verordening gemeente kan de burgemeester besluiten tot het instellen van cameratoezicht voor een bepaalde duur, voor het toezicht op openbare plaatsen en andere plaatsen die voor iedereen toegankelijk zijn. De inwoners worden geïnformeerd door het plaatsen van borden bij de betreffende locaties.

Camerabeelden
De camerabeelden worden niet langer dan 4 weken bewaard. Behalve als er strafbare feiten op de camerabeelden staan. Dan kunnen de beelden worden gebruikt om die strafbare feiten op te sporen. De BOA’s kunnen de beelden uitlezen en naar aanleiding daarvan handhavend optreden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here