Ossenhoornblazen en midwinterverhalen

0
728

Markelo – Dit jaar hebben de Markelose Ossenhoornbloazers een fraai programma gemaakt voor de midwinterperiode. Op diverse locaties rondom Markelo wordt er in de decembermaand geblazen op de oeroude ossenhoorns.De optredens worden afgewisseld met het vertellen van prachtige verhalen en sagen die zich afspelen rondom de Midwintertijd.

De ossenhoorn kan worden beschouwd als de voorloper van de veel bekendere houten midwinterhoorn. Van oorsprong werd er in Markelo geblazen op midwinteravond om de boze geesten te verdrijven en om het licht terug te krijgen. Later met de komst van het Christendom werd het aloude volksgebruik geïntegreerd met de christelijke gebruiken. In Markelo werd er nog tot begin 1900 geblazen op 1e kerstdag om de mensen te roepen om naar de Kerk te komen.

Na ca. een eeuw te zijn verdwenen is in 1988 de oude traditie in Markelo weer opgepakt. Er wordt door een tiental blazers op ossenhoorns geblazen, waarvan de oudste exemplaren meer dan 200 jaar oud zijn en altijd in Markelo zijn bewaard.

Het blazen wordt afgewisseld met het vertellen van oude midwintervertelsels, zoals “Derk met ‘n beer” en de verhalen rondom de midwinternacht waarin het water zou veranderen in wijn en de bergen tot goud.

Zondag 29 november (1e advent) is er om 14.30 uur de traditionele ontvangst op kasteel Weldam en wordt er op het voorplein geblazen. Daarna wordt er om 15.30 uur geblazen bij Herberg de Kemper en worden er volksverhalen verteld bij het ‘lösse vuur’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in