Kap boom Gondalaan

0
621

Goor – Op donderdag 11 april heeft burgemeester Ellen Nauta helaas het besluit moeten nemen een monumentale boom aan de Gondalaan (nabij huisnummer 20) te laten kappen vanuit veiligheidsoverwegingen. In het veldonderzoek van de werkgroep Gondalaan is in juli 2018 al geconstateerd dat deze boom conditioneel slecht was. Afgelopen week is, in het kader van de asbestbodemsanering, de toplaag ontgraven rondom de boom. Daarbij heeft de boomdeskundige die toezicht houdt op het werk, geconstateerd dat ook de wortels van deze boom slecht zijn.Op 10 april j.l. is daarom een trekproef uitgevoerd op deze boom. De gemeten stabiliteitswaarde van de boom is slechts 90%. Dit is ruim onder de minimaal vereiste veiligheidswaarde van 140%. Op basis hiervan, en conform de boomverordening 2015, is aan de burgemeester het advies voorgelegd deze boom vanuit veiligheidsoogpunt te kappen. Dit advies heeft zij overgenomen.
De boom zal maandagmorgen 15 april aanstaande worden verwijderd, nadat deze eerst is geïnspecteerd op de aanwezigheid van broedende vogels of andere dieren.
De vertegenwoordiger van het comité Behoud Monumentale Bomen Gondalaan, de heer Leloux, evenals de Commissie Monumentale Bomen en de direct omwonenden hebben wij vandaag hierover geïnformeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in