In één weekend van negen onbewaakte overwegen af

0
177

Van 14 tot 17 oktober werkt ProRail samen met drie aannemers aan een flinke klus. In de gemeente Hof van Twente worden in drie dagen maar liefst negen Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) aangepakt. In deze periode rijden er bussen in plaats van treinen tussen Zutphen en Delden.

De voorbereidingen

Aannemers Hegeman, Van Spijker en Strukton zijn sinds augustus druk met de voorbereidingen. In augustus werd de eerste openbaar toegankelijke NABO aan de Kooidijk in Markelo afgesloten. Een mijlpaal; in de periode daarna volgden onder andere de Herikervlierweg en de Heijinksweg in Goor, waar tunnels voor de NABO in de plaats komen.

Drie dagen werk

In drie dagen tijd hijsen de aannemers een veetunnel, twee tunnels voor fietsers en voetgangers en een houten brug in. Één NABO wordt beveiligd met slagbomen en bellen (AHOB-installatie). Verschillende ontsluitingswegen zijn al aangelegd. In Goor wordt het stationsoverpad verbreed, omdat de NABO aan het eind van het perron ter hoogte van het Zompepad (bij de Oliphant) verdwijnt. Een nieuw wandelpad leidt naar het beveiligde stationsoverpad. Op de projectpagina vindt u een overzicht van de maatregelen per locatie.

Danou Veenhof, regiodirecteur Noord-Oost van ProRail stipt de veelzijdigheid van het project aan:;“De gemeente Hof van Twente telde de meeste NABO’s van Nederland. Het mooie van dit project is dat we in weekend van negen NABO’s afscheid nemen en daarvoor alle oplossingen die er voor een NABO zijn gebruiken, met een gebiedsgerichte aanpak. Tunnels, een brug, een AHOB-beveiliging, ontsluitingswegen, we realiseren ze allemaal. We zijn enorm blij met de goede samenwerking met de gemeente Hof van Twente, waardoor dit mogelijk is geworden.”

Najaar 2023

Na de buitendienststelling werken de aannemers volop door aan de afwerking van onder andere de tunnels en de brug. Ook worden bestratingswerkzaamheden uitgevoerd. Wethouder Harry Scholten van de gemeente Hof van Twente richt zijn blik op de toekomst:

“Inmiddels zijn er al veel werkzaamheden verricht, met als hoogtepunt het werk tussen 14 en 17 oktober. Ik ben blij met de constructieve samenwerking tussen ProRail, de gemeente Hof van Twente en de aannemers. We gaan de komende periode even constructief te werk en ik kijk uit naar een veilig spoor door de gemeente”. De verwachting is dat de werkzaamheden in het najaar van 2023 afgerond zullen zijn.

Vervangend vervoer

Van zaterdag 14 oktober tot en met maandagnacht 16 oktober rijden er bussen in plaats van treinen tussen Zutphen en Delden. Vanaf Delden reis je met de trein verder richting Oldenzaal. Plan je reis vooraf in de reisplanner.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in