Huisvesting gezocht voor de kerkuil in de Hof van Twente.

0
766

Dankzij een zachte winter en een groot aanbod van muizen vond dit jaar in Twente een  geboortegolf van kerkuilen plaats. Zo ook in de gemeente Hof van Twente, waar dit jaar circa 50 kerkuilen werden geboren. Deze pas geborenen zijn in de tussentijd uitgevlogen en massaal op zoek naar een onderkomen voor de winter. De Uilenwerkgroep Hof van Twente die voor deP1010964 uilen, waaronder de kerkuil, opkomt is naarstig op zoek naar boeren en plattelanders die affiniteit hebben met de kerkuil en beschikken over een geschikte locatie in de gemeente voor deze woningzoekende kerkuil.    

De populatie van de kerkuil kwam de laatste jaren als gevolg van strenge winters zodanig onder druk te staan dat zij uit het Twentse landschap dreigden te verdwijnen. Sinds 2013 herstelt de populatie zich echter en neemt het aantal kerkuilen weer toe. De kerkuil leeft hoofdzakelijk op boerenerven en nestelt daar veelal in opgehangen nestkasten. Veel boeren en plattelanders vinden het prachtig om een broedende kerkuil op het erf te hebben. De medewerking van deze mensen is dan ook van groot belang bij de bescherming van de kerkuil. Door de explosieve stijging van jong geboren kerkuilen dit jaar is uitbreiding van het aantal nestlocaties dringend gewenst om de jonge kerkuil voor de gemeente te behouden.

De Uilenwerkgroep Hof van Twente heeft zich tot doel gesteld zich in te zetten voor het behoud van de beschermde en bedreigde kerkuil in de gemeente. De werkgroep werkt hierbij op dit moment nauw samen met circa 150 enthousiaste boeren en plattelanders die op hun erf ruimte beschikbaar hebben gesteld voor een nestkast. Door de geboortegolf van dit jaar wil de Uilenwerkgroep het aantal nestkastlocaties uitbreiden, zodat deze unieke vogel voor de gemeente Hof van Twente behouden blijft en niet naar elders vertrekt. De werkgroep is dringend op zoek naar mensen die op hun erf ruimte hebben voor een nestkast voor de kerkuil. Als deze locatie geschikt is, stelt de Uilenwerkgroep een nestkast ter beschikking en plaatst deze. Ook zal de Uilenwerkgroep de nestkast in de toekomst onderhouden, controleren en nieuw geboren kerkuilen ringen. Dit alles in overleg met de eigenaar/ bewoner van de locatie waar de nestkast is geplaatst.Belangstellenden kunnen contact opnemen met Uilenwerkgroep Hof van Twente via één van de volgende telefoonnummers 06-30240486 of 0547-274428.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in