Gevaar natuurbranden door droogte

0
414

Het is al langere tijd droog in de natuur. Het risico dat dan een natuurbrand ontstaat is groter. Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand tevoorkomen of te beperken.

Tijdens deze fase kunt u natuurlijk nog steeds gerust de natuur intrekken. Maar wees extra alert, gebruik het gezonde verstand en meld verdachte zaken meteen via 112.
In de maanden juni tot en met oktober geldt al een stookverbod. U mag dus niet meer stoken, zelfs als u een ontheffing van het stookverbod heeft.
Van sommige terrein -of natuureigenaren mag u geen open vuur stoken in of bij de natuur. Dit kan ook gelden voor gebruik van vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk of koken met open vuur op vaste brandstoffen, zoals hout of houtskool/briketten. Volg de aanwijzingen/geboden van de terrein- of natuureigenaren!

Wees alert op verdachte situaties en meld die bij de terreineigenaar of een hulpdienst. Help mee door foto’s/film te maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken als u een situatie niet vertrouwt.
Houd er rekening mee dat u niet overal in de natuur goed bereik heeft met uw mobiele telefoon.
Houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of in ieder geval een emmer water.
Veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand.
Voorkom een natuurbrand
Rook liever niet in een natuurgebied. Doe je het toch maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er een rookverbod geldt
Gooi afval in de afvalbak. Als dat niet kan, neem het mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt, werkt als een vergrootglas en kan brand veroorzaken.
Gooi ook geen kolen van de barbecue weg, die smeulen nog lang na.
Let op waar u de auto parkeert. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. In droog, hoog gras kan dit brand veroorzaken.
Parkeer niet op bospaden zodat de brandweer altijd vrij baan heeft.
Wat kunt u doen als er een natuurbrand is?
Vlucht zo snel en ver mogelijk weg van de brand, liefst naar de openbare weg.
Loop niet voor de brand uit maar haaks op de richting waar de brand vandaan komt. Komt de brand uit het zuiden loop dan richting het oosten of westen. De kans dat de brand je inhaalt is dan het kleinst.
Help andere mensen en kinderen om op een veilige plek te komen.
Bel 112 om de locatie van de brand zo precies mogelijk door te geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in