Hof van Twente – Het aantal gemeenten in het oosten van het land dat de omstreden onkruidbestrijder glyfosaat, beter bekend onder de naam Roundup, wil verbieden in de landbouw, neemt steeds verder toe.Gemeente Enschede verbond onlangs extra eisen aan het gebruik van het middel en in Losser is er een algeheel verbod. Uit onderzoek van de TC Tubantia blijkt dat veel meer gemeenten overwegen het middel aan banden te leggen. De gemeente Hof van Twente blijkt er daar niet een van te zijn.

De gemeente Hof van Twente laat weten het landelijk beleid rondom glyfosaat te volgen. “Dit omdat boeren, als wij het gaan verbieden, naar andere bestrijdingsmiddelen gaan zoeken om ‘het probleem’ te verhelpen”, zo laat een woordvoerder weten. “Daarom denken wij dat het verstandiger is om de landelijke richtlijnen te volgen. Wel proberen we via het programma biodiversiteit samen met boeren te bekijken hoe we op een natuurlijke manier zonder bestrijdingsmiddelen en glyfosaat kunnen.”

Het middel ligt al jaren onder vuur, omdat het kankerverwekkend zou zijn en het oppervlaktewater bereikt. Hard bewijs daarvoor ontbreekt echter. De Gezondheidsraad stelde onlangs wel dat er minder gebruik zou moeten worden gemaakt van dergelijke middelen. Een algeheel verbod is echter voorlopig niet aan de orde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here