Carbidschieten: Een echte BOCK heeft doppen op

0
837

Carbidschieten is in onze gemeente een mooi gebruik tijdens de jaarwisseling. Het zorgt voor veel gezelligheid en plezier. Je houdt het gezellig door vooral veilig te schieten. Je moet goed weten wat je doet als je met gas en vuur aan de slag gaat. Daarom is de veiligheidscampagne rondom carbidschieten eind 2021 belangrijker dan ooit: hoe voorkom je dat er ongelukken gebeuren en hoe doe je recht aan deze mooie traditie? Het antwoord daarop is de BOCK. Dit jaar focust de campagne zich op gehoorbescherming. Heel belangrijk, want wist je dat de harde knallen kunnen zorgen voor blijvende gehoorschade? 80dB kan al tot gehoorschade leiden en een carbidknal is al gauw 100dB.Let op: Wil je carbidschieten in Hof van Twente? Meld je dan vóór 17 december aan bij de gemeente.

Bereid je goed voor. En informeer via deze webpagina naar de voorwaarden en vergunningen.
Bescherm jezelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te brandwonden te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen als er toch iets misgaat.
Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus die in goede staat is en een stevige bodem heeft. Schiet met een plastic bal in plaats van een deksel en zorg dat de bus, na het ontsteken, niet achteruit kan schieten.
Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je zelf aan de zijkant van de bus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.
Mooi Wark laat met een video graag even zien hoe het moet.

Wie is de BOCK is een campagne van Brandwondencentrum Groningen Martini Ziekenhuis -het brandwondencentrum voor Noord- en Oost Nederland-, Stichting Carbidschieten Drenthe, Veiligheidsregio’s Drenthe, Groningen, Fryslân, IJsselland, Twente, Noord- en Oost Gelderland en wordt ondersteund door de Nederlandse Brandwonden Stichting en vele gemeenten, GGD’s en particuliere initiatieven in Nederland.

Kijk voor meer informatie op www.wieisdebock.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in