Toespraak 4 mei door burgemeester Ellen Nauta

0
239

Vanavond zijn wij hier samengekomen in stilte. Een stilte die zwaarder weegt dan  woorden, een stilte die ons verbindt. Een stilte waarin wij herdenken. We staan stil bij  de slachtoffers van oorlog en geweld. Mensen die vielen voor onze vrijheid, die hun  leven gaven, zodat wij vandaag in vrede kunnen leven. 

We herdenken ook hen die in de Tweede Wereldoorlog, in onze eigen Hof van  Twente, vielen. In onze zes kernen, Delden, Goor, Markelo, Diepenheim, Bentelo en  Hengevelde, hebben we de littekens van die tijd gekend. De moedige inwoners die hun huis openden als onderduikadres. De verzetsstrijders aten die hun eigen vrijheid  opgaven voor een ander. De angst, de pijn, het gemis. Het zit in onze geschiedenis  verankerd. 

Maar herdenken alleen is niet genoeg. De verhalen uit het verleden moeten we  levend houden. Want de vrijheid waarin wij vandaag leven, is zeker geen  vanzelfsprekendheid. Ze is fragiel, als een draad van zijde. Kwetsbaar, breekbaar. En  daarom moeten we die vrijheid continu blijven beschermen, blijven voeden, blijven  doorgeven. Van generatie op generatie. Van oud naar jong. Van nieuwe  Nederlanders naar diegenen die hier net een veilige haven hebben gevonden.  

Vrijheid doorgeven is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Grootouders, ooms en  tantes, ouders, kinderen. We vormen samen een keten. Elke schakel is even  belangrijk. Het is aan ons allen om de fakkel brandend te houden, om onze verhalen  en waarden over te dragen. Door onze kinderen mee te nemen naar plekken waar  democratie tastbaar wordt. Naar het Binnenhof, naar musea. En door samen te  praten over wat vrijheid betekent, in kleine en grote dingen, zorgen we ervoor dat  deze fakkel nooit, maar dan ook nooit dooft.

We leven in onwezenlijke tijden. We kunnen vrijheid niet als vanzelfsprekend  beschouwen. Het vertrouwen in onze rechtsstaat en in onze democratie staat onder  druk. Er is een toenemende ongelijkheid tussen groepen in onze samenleving. We  hebben het gevoel geen grip meer te hebben op onze eigen wereld en hebben de  neiging de schuld van alle ellende buiten onze eigen wereld te zoeken. In de jaren  voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog predikten de machthebbers eenvoudige  oplossingen voor complexe problemen. Want als alle ongewenste vreemdelingen  maar verdwenen, waren alle problemen opgelost. Wij zijn verantwoordelijk voor onze  eigen handelingen en onze eigen keuzes. Laten we kritisch blijven, laten we naar  elkaar blijven luisteren. Laten we in vredesnaam leren van de fouten uit het verleden.  

Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid. Maar terwijl we vieren, moeten we ook waakzaam  blijven. De democratie in de wereld staat onder druk. Geschiedenis leert ons dat, als  vrijheid eenmaal verloren gaat, het ongelooflijk moeilijk is haar terug te krijgen. We  moeten nooit ophouden vragen te stellen, nooit stoppen met nadenken. 

Daarom is 4 mei meer dan alleen herdenken. Het is ook een moment van bezinning.  We kijken terug naar het verleden, staan stil bij het heden en denken na over de  toekomst. Over hoe wij de fakkel van vrijheid en democratie blijven doorgeven. Over  hoe we zorgen dat die vlam niet dooft. 

Laten we samen blijven herdenken, jaar na jaar. Laten we de namen blijven noemen  van hen die vielen en hun verhalen blijven vertellen. Want in die verhalen ligt onze  verantwoordelijkheid om de fakkel van vrijheid en democratie door te geven, om nooit  te vergeten hoe kostbaar deze waarden zijn. Het is aan ons om volgende generaties  te laten voelen wat vrijheid betekent, om hen te leren hoe kwetsbaar en waardevol  democratie is. Zodat zij, op hun beurt, die fakkel met trots en zorg zullen dragen. 

Laten we er samen voor zorgen dat de vrijheid die we vandaag kennen, ook morgen  blijft bestaan. Zoals schrijver Geert Mak in zijn werk zo treffend verwoord: ‘Er is moed  nodig. Het is tijd om de dijken op te gaan. Het is tijd dat we kleur bekennen en onze  democratie gaan verdedigen.’ 

Opdat wij nooit vergeten. Dank u wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in