Ondersteuning jonge mantelzorgers

0
259

Salut neemt de verantwoordelijkheid voor de ondersteuning van jonge mantelzorgers  in Hof van Twente over van de failliet verklaarde Stichting Informele Zorg Twente (SIZT). Hierdoor blijft de steun aan deze kwetsbare groep jongeren gewaarborgd. Salut  heeft deze waardevolle taak vanaf augustus 2023 op zich genomen.  

Zorg voor jonge mantelzorger is belangrijk. 

Opgroeien als jonge mantelzorger is niet niks. Jonge mantelzorgers zijn kinderen en  jongeren tot 25 jaar die opgroeien met een gezinslid dat zorg nodig heeft. Als een gezinslid  ziek is of een beperking heeft, kun je voor hete vuren komen te staan. Denk hierbij aan het  zorgen voor het huishouden, maar ook het zorgen maken over je ouders of aandacht moeten  missen doordat deze uitgaat naar het zieke gezinslid. Door die extra verantwoordelijkheden  kunnen ze sociale isolatie ervaren, omdat ze minder tijd en energie hebben voor andere  activiteiten en vriendschappen. Door bewustwording te creëren in combinatie met  maatschappelijke aanpassingen kan Salut helpen om een betere balans te vinden tussen  zorgtaken en hun eigen leven. Dit kan variëren van individuele begeleiding en emotionele  ondersteuning tot groepsactiviteiten en respijtzorg, waarbij de zorg tijdelijk wordt  overgenomen zodat de jonge mantelzorger even rust kan nemen. Het is ook belangrijk dat  scholen en zorginstanties bewust zijn van de situatie van jonge mantelzorgers en hen hierin  ondersteunen. 

Salut neemt taken over van Stichting Informele Zorg Twente. 

Een aantal jaren is de ondersteuning van jonge mantelzorgers op een prima manier  uitgevoerd door SIZT. Helaas heeft deze organisatie moeten besluiten te stoppen.  Wethouder Hannie Rohaan is blij dat Salut snel deze belangrijke taak heeft kunnen  overnemen. “Ondersteuning van jonge mantelzorgers past prima bij de rol van een brede  welzijnsinstelling. Bijvoorbeeld via het Jeugd en Jongerenwerk maar ook via de  Cliëntondersteuning komen zij al in veel gezinnen waar mantelzorg aan de orde is.” 

Uit onderzoek van het sociaal cultureel planbureau blijkt dat 1 op de 4 jongeren in Nederland  opgroeit met een ziek of beperkt gezinslid en dus jonge mantelzorger is. Een deel van deze  mantelzorgers is inmiddels bekend bij Salut (via SIZT) maar nog niet iedereen. Wethouder  Rohaan: “ik zeg tegen jongeren die zorg hebben voor een ziek gezinslid of zich zorgen  maken daarover: meld je bij Salut voor ondersteuning. Soms kan een goed gesprek of  contact met andere jonge mantelzorgers al helpen”.  

Kijk voor meer informatie op www.salut-welzijn.nl of maak eenvoudig een afspraak. Salut is  te bereiken via WhatsApp op 06-20 89 49 99, telefonisch via 0547 – 260 053, of loop binnen  aan de Grotestraat 86 in Goor. 

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marco Bosma,  communicatieadviseur gemeente Hof van Twente, telefoonnummer 0547-858585 of via  communicatie@hofvantwente.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in