Markelo – Veel activiteiten van de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo zijn vanwege het coronavirus afgelast. Toch kunnen we met dank aan de voorbereidingen van deze stichting ook dit jaar stilstaan bij de bevrijding van Markelo van de Duitse bezetter en de sporen die de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten. Het is in een wat aangepaste vorm, maar aan de oproep om op 8 april te vlaggen kan Markelo eenvoudig tegemoet komen. De stichting heeft in aanloop naar de activiteiten het boek ‘Markelosche dokters in het verzet’ samengesteld over de Markelose dokters Wanrooy, Boelen, Remijn en Hamminga. Dit boek zal volgende week woensdag – de dag waarop Markelo 75 jaar geleden werd bevrijd – verkrijgbaar zijn bij Boekhandel Prins.Markelosche dokters in het verzet gaat over de rol die de Markelose dokters in het verzet hebben gespeeld en is grotendeels gebaseerd op het dagboek van dokter Kors Boelen van november 1943 tot april 1945 waarin hij een aantal markante gebeurtenissen heeft vastgelegd. Boelen was de zwager en assistent van dokter Bennie Wanrooy. Het dagboek geeft een goede indruk van het dagelijkse leven van de dokters in de moeilijke omstandigheden van de Tweede Wereldoorlog.

Het dagboek is in de uitgave Markelosche dokters in het verzet aangevuld met het verslag van de arrestatie en deportatie van dokter Romijn naar Kamp Neuengamme. Ook is er informatie opgenomen over dokter Hamminga, waarnemer voor dokter Romijn, die op De Hulpe de baby van de ondergedoken joodse familie Hoek ter wereld heeft geholpen.

Onze redactie heeft de tekst van het boek al mogen inzien en het is zeker de moeite waard voor zowel huidige als toekomstige generaties om het boek te lezen en te bezwaren. Het boek is vanaf 8 april 202 voor 19 euro verkrijgbaar bij Boekhandel Prins.

Bron: Maarkelsnieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here