Goor – Op donderdag 24 maart aanstaande wordt het bombardement op Goor herdacht. Precies 77 jaar na die fatale zaterdag, 24 maart 1945. Op de tijd van het fatale moment, ’s ochtends om 9.49 uur, wordt twee minuten stilte in acht gehouden. Er worden bloemen gelegd. Twee sprekers krijgen het woord.
Belangstellenden worden hierbij uitgenodigd de herdenking bij te wonen.
Het Herdenkingscomité vraagt de inwoners van Goor deze dag de vlag halfstok te hangen.De achtergrond:
Vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht konden die dag hun doelen in Duitsland niet bereiken. Op de terugweg was Goor een alternatief doel, vanwege de opslag van Duitse munitie en voorraden.
Op 24 maart 1945, ’s ochtends om 9.49 uur, vielen de bommen op het centrum van Goor. De gevolgen waren desastreus. Er vielen 85 doden. Velen raakten gewond. De impact was enorm. Iedereen had wel een bekende of familielid verloren.
Twee weken later zou Goor worden bevrijd.
De herdenking heeft aanstaande donderdag plaats bij het monument met de bomscherf op het Sterplein in Goor. Het programma is als volgt.
9.30 uur aanwezig.
9.40 uur welkomstwoord door Duco Hoek, lid van het Herdenkingscomité.
9.42 uur bloemlegging.
9.49 uur 2 minuten stilte.
9.51 uur eerste spreker: Ab Zorge, schrijver van het boek De vlag uit de fles, een reconstructie van het bombardement op Goor, 24 maart 1945.
9.56 uur tweede spreker: Wim Meulekamp, wethouder gemeente Hof van Twente.
10.02 dankwoord en afsluiting door Duco Hoek.

‘De gedachten bij de herdenking gaan ook uit naar Oekraïne, waar op dit moment een vreselijke oorlog gaande is en waar de mensen daar meemaken wat wij nu herdenken. Het herdenkingscomité leeft met hen mee en daarom is het goed stil te staan bij wat Goor 77 jaar geleden is overkomen.
Dat wij dat in vrijheid kunnen en mogen herdenken.
Dat wij sindsdien in vrede mogen leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here