17 Stolpersteine voor gedeporteerde Deldenaren

0
1479

Tijdens de tweede wereldoorlog zijn er 17 joodse mensen uit Delden weggevoerd en nooit teruggekeerd. Zij zijn omgekomen in concentratiekampen. De Raad van Kerken heeft het initiatief genomen om voor deze mensen een gedenksteen te plaatsen bij het huis vanwaar ze zijn weggevoerd. Deze Stolpersteine worden op maandag 30 september op zes locaties in het historische centrum geplaatst door Gunter Demnig, de bedenker van de herdenkingsstenen.De Stolpersteine zijn 10 bij 10 centimeter en hebben een messingplaatje met daarop de naam, het geboortejaar, het jaar van deportatie en de overlijdensdatum. Ook is het kamp vermeld waar men om het leven is gebracht.

Op maandagmiddag 30 september vindt er voorafgaand aan de stenenlegging een korte ceremonie plaats in de Oude Blasiuskerk aan het Kerkplein 3. In deze bijeenkomst zullen beelden worden getoond van de huizen in Delden waar de mensen zijn weggevoerd en waar de Stolpersteine zullen worden geplaatst. De bijeenkomst in de kerk begint om 15.30 uur en duurt tot 16.00 uur.

Aansluitend worden de 17 stenen geplaatst door de Gunther Demnig uit Berlijn. De eerste steen aan de Marktstraat 9, de laatste aan ’t Kipwegje 1. De andere adressen zijn aan de Zuidwal 22, de Langestraat 99, de Langestraat 36,38 en 40 en de Langestraat 24. Ook wordt er binnenkort een folder samengesteld met alle informatie over de Stolpersteine. De website www.stolpersteine-delden.nl is inmiddels actief.

Bron: Nieuws uit Delden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in