Simon Hammelburg te gast bij Da Vinci
Indrukwekkende roman van Simon Hammelburg over de schade die de Holocaust heeft aangericht bij hen die verder moeten leven. In 1996 verscheen het boek Kaddisj voor Daisy. Het was het debuut van Simon Hammelburg over Holocaustslachtoffers en vooral hun kinderen. Een aangrijpend boek over in feite de tweede generatie slachtoffers. Het zeer lovend gerecenseerde boek verdween echter na korte tijd weer uit de boekwinkel en is tot op heden niet meer verkrijgbaar geweest. 18 Jaar lang heeft Hammelburg het oorspronkelijke manuscript bewerkt, aangevuld en verfijnd. Hij bracht persoonlijke ervaringen en de kostbare getuigenissen van twaalfhonderd respondenten na een oproep voor een compensatieregeling vanuit het herenigd Duitsland, bijeen.
Inhoud
De hoofdpersoon verliest zijn vrouw door een auto-ongeluk. Tijdens het rouwproces bezoekt hij plaatsen waar hij zijn vrouw Daisy ontmoette en waar ze gelukkig waren. Tijdens deze reis heeft hij veel contact met lotgenoten, zijn broer en ouders. Hammelburg beschrijft niet alleen dit weerzien, maar vooral de vele gesprekken tussendoor, over onderduiken, vervolgingen, het leven in de kampen, de hoop op een nieuw bestaan in Israël, de eenzaamheid in het naoorlogse Europa dat het te druk had met de wederopbouw. Voelbaar wordt de schade die de Holocaust heeft aangericht bij hen die verder moeten leven.
Simon Hammelburg (Amsterdam, 1952) schrijft vanaf zijn jonge jaren cabaretliedjes. Vele honderden werden gebruikt voor radio, televisie, grammofoonplaten en cd’s.Als journalist werkte hij aanvankelijk bij AVRO’s Radiojournaal. Hij was presentator en reizend verslaggever. Begin jaren tachtig werd hij correspondent voor Nederlandse omroepen, kranten en tijdschriften in New York.In Los Angeles was hij Consul Industriële Zaken voor het Ministerie van Economische zaken. Hammelburg werkte mee aan diverse boeken, waaronder ‘Mijn Jodendom’ (1980) onder redactie van Dick Houwaart. In 1996 publiceerde hij succesvol zijn eigen boek ‘Kaddisj voor Daisy, herinneringen van Holocaustoverlevenden en hun kinderen’.
‘Ik weet er alles van, Daisy. Toch kan ik er niet boos om worden. Aan de buitenkant hebben zij de Holocaust overleefd, van binnen is bijna alles stuk en dat merk je dan weer aan de buitenkant. Niet erg aangenaam maar er is niets aan te doen.’
De uitzending van Da Vinci is donderdag a.s. te beluisteren bij Hofstreek fm van 20.00 tot 21.00 uur.
U kunt het Hofstreek ontvangen via de ether of via internet www.hofstreek.nl