het Oude Raadhuis van Diepenheim

0
732

Hier gaat de volgende uitzending op zaterdag 27 april a.s. van Geschiedenis Dichtbij over. Het gebouw van het Oude Raadhuis stamt van 1881. Vóór die tijd was er ook al een stadhuis op die plek t.b.v. de zes burgemeesteren, de borgmannen en het stadsbestuur, de exacte data zijn niet bekend. Maar ongetwijfeld ook met een klokkentorentje:
Klok anno 1679 GERRIT SCHIMMEL ME FECTIT DAVENTRIS 1679

Het Stadswapen heeft drie berenklauwen naar boven gericht, twee boven, één onder. In de gevel is ook het stadswapen te zien, maar nu zoals de Hoge Raad dat in 1819 heeft vastgesteld: drie berenklauwen naar beneden gericht, één boven en twee onder. Dit hoort eigenlijk andersom…

 Volgens het brandweerreglement van 1846 moest bij brand de klok van het gemeentehuis worden geluid. En het uurwerk midden op de gevel met cijfers en wijzers in “goud” moest door de gemeentebode worden opgewonden. Met de invoering van de burgerlijke stand in 1811 kreeg het stadhuis een nieuwe functie. Achterin het gebouw een schoollokaal, en in de kelder een politiecel. Jan Wegereef van Hotel de Zwaan bracht elke dag koffie op een dienblad. 

 Mooie herinneringen zijn er nog aan bijzondere mensen in de periode na de oorlog: Burgemeester Gerke, Secretaris Hendriksen, Netta Visbeen en Wim Rietman. Die nog zeven  schitterende boekjes heeft geschreven over het Diepenheim van de vorige eeuw. 

 En wat is het mooi dat het pand sinds 2022 weer in bezit is van Max graaf Schimmelpenninck en zijn vrouw Brigitte. Zij hebben het Oude Raadhuis laten renoveren. Daarmee is het karakteristieke pand voor jaren een parel in de Grotestraat van Diepenheim.

 De uitzending is op zaterdag 27 april a.s. om 14.00 uur, herhaling op maandag 29 april a.s. om 14.00 uur en op woensdag 1 mei a.s. om 18.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in