Heemkunde presenteert “De marke Kerspel Goor”.

0
847

Heemkunde Markelo presenteert binnenkort het boek “De marke Kerspel Goor”.
Jarenlang hebben de medewerkers van de Stichting Heemkunde Markelo in vele archieven gespeurd naar informatie betrekking hebbend op de geschiedenis van de voormalige marke Kerspel Goor.
Onder andere de gemeentelijke archieven, kerkelijke archieven en velerlei archieven bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle zijn nageplozen. Alle gevonden informatie is geselecteerd, gerubriceerd en op een systematische wijze digitaal vastgelegd in computerbestanden. Waar men met name zeer veel informatie betreffende Kerspel Goor op het spoor kwam, waren de archieven van het landgoed Weldam. Van rentmeester Zandvoort kregen wij alle medewerking om archiefstukken in te zien.Op basis van deze verzamelde informatie zijn de auteurs aan de slag gegaan om de geschiedenis van Kerspel Goor op een overzichtelijke wijze in een boekwerk vast te leggen. In de eerste plaats is de geschiedenis van alle panden, groot en klein, uitvoerig beschreven. Wanneer zijn die panden gesticht, wie waren de eigenaren en de bewoners, eeuwenoude aktes betreffende aan- en verkoop en boedelscheidingen werden beschreven. Van de meeste bewoners zijn een soort stambomen opgenomen, zodat men een inzicht krijgt in de families die in de loop der eeuwen Kerspel Goor hebben gemaakt tot wat het nu is.
Daarnaast zijn ook meer algemene onderwerpen uitvoerig belicht. Denk aan het grootgrondbezit dat zich in Kerspel Goor heel anders ontwikkelde dan in de andere Markelose marken. Ook het ontstaan en de opheffing van de marke als beheersorganisatie verliep in Kerspel Goor anders dan in de andere marken.
Uitvoerig is ook beschreven hoe de vreemde grens tussen de stad Goor en Kerspel Goor is ontstaan en welk een onverkwikkelijke strijd er jarenlang werd gevoerd tussen Goor en Markelo om die grenzen aangepast te krijgen. Alle daaraan bestede energie bleek voor niets toen uiteindelijk in 2003 door een fusie beide gemeentes werden geincorporeerd bij de nieuwe gemeente Hof van Twente.
Ook de verschillende havezaten waar Kerspel Goor zo bekend om is, zijn uitvoerig beschreven. Zowel Kerspel Goorvoor dit oorspronkelijk natte en moerassige gebied een beschrijving van de vele beken niet ontbreken. Ook de loop van de wegen, die in de loop der jaren grondig is veranderd, is beschreven en met plattegronden inzichtelijk gemaakt. Uiteraard kwamen hierbij ook de aanleg van de spoorlijn en het Twente-kanaal aan de orde. Tevens zijn honderden foto’s toegevoegd van gebouwen en personen.
Anders dan in de andere marke-boeken die in voorgaande jaren zijn uitgegeven, zijn in dit boek ook belastingregisters e.d. over de periode 1475 tot 1912 opgenomen. Hierdoor verkrijgt men een indruk van de belastingdruk waarmee elke bewoner in de loop der tijd te maken kreeg en van de ontwikkeling van de welstand van de verschillende boerderijen.
De beschrijving hiervan en van nog vele andere onderwerpen resulteerde in een boekwerk van ruim 600 pagina’s die zijn ingebonden in een hardcover omslag.
Het eerste exemplaar van het boek wordt op 19 oktober a.s. gepresenteerd aan Gravin Charlotte zu Solms-Sonnenwalde. Tot die datum kan het boek bij voorinschrijving tegen een prijs van 25 euro besteld worden via onze web-site www.SHM.nl . Na die datum is het boek te koop bij Boekhandel Prins in Markelo, The Read Shop in Goor en Stichting Heemkunde Markelo, tegen de prijs van 27,50 euro

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in