Diederik Roeterdink vertelt in het programma Geschiedenis Dichtbij over zijn veelzijdige activiteiten in de Markelose gemeenschap. Het gaat over architectuur (zijn beroep), maar ook over landschap, het multifunctioneel maken van de Martinuskerk en zelfs over lekker origineel eten oftewel het eetbare erf.
Als derde zoon op de ouderlijke boerderij aan de Larense weg kreeg hij al jong belangstelling voor architectuur. De tekeningen die Jan Jans maakte van de boerderij speelden daarbij een grote rol. Hij ging aan de slag als jongste bediende bij een architectenbureau in Lochem en werkte en studeerde zich daarna steeds verder omhoog in het vak.
Van het een kwam het ander. Rond 1980 werkzaam in de restauratie van Het Loo, daar was ook landschapsarchitectuur van groot belang. Hij heeft toen de klassieke parken rondom Parijs – Versailles! – bezocht, en niet alleen als toerist maar vooral om er te leren.
Al die ervaring kon in de eigen omgeving uitstekend worden gebruikt. Hij vertelt met gepaste trots over het heggenproject in Stokkum, waar met hulp van veel vrijwilligers kilometers haag werden gepoot. Zo werd op twee manieren aan verbinding gewerkt: verbinding tussen erven en tussen mensen in de buurtschap.
Hij wordt voorzitter van de gemeentelijke erfgoedcommissie en is betrokken bij de “herinrichting” van de Martinuskerk. Vertelt enthousiast over de groep die onder de naam “het eetbare erf” belangstelling opwekt voor traditionele gerechten uit onze streek. Onder al deze dingen ligt dezelfde basis: een diepe belangstelling voor het verleden, maar wel met het oog op de toekomst. Zoals Diederik zegt: “maak er geen openluchtmuseum van”.
De uitzending is op 5 december om 11.00 uur; herhaling op 8 december om 11.00 uur en 10 december om 18.00 uur.


