Het ministerie van OCW heeft een nieuwe Mediawet aangekondigd, die op z’n vroegst per 1 januari 2028 in werking zal treden. Onderdeel van de nieuwe wet is de hervorming van de laag van lokale publieke omroepen naar 80 streekomroepen.
Opvallend is dat de overkoepelende organisatie NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) Twente heeft aangewezen als één streek, terwijl het aantal inwoners van Twente ver boven de eigen richtlijn van 100.000 tot 150.000 uitkomt — zonder daarvoor een goede verklaring te willen geven. De lokale omroepen van de gemeenten Borne, Haaksbergen, Hellendoorn, Hof van Twente en Rijssen-Holten hebben een verzoek ingediend om Twente op te delen in twee streken en een aparte streek voor Zuidwest Twente aan te wijzen toen de procedure daarvoor werd opengesteld. Zij werden daarbij gesteund door de gemeentebesturen van de vijf gemeenten.
Het verzoek is echter door de NLPO afgewezen, zonder goede onderbouwing. Er heeft geen gesprek met de omroepen en/of gemeenten plaatsgevonden, op de aangedragen argumenten werd niet ingegaan, en vragen naderhand werden niet beantwoord.
“Stuitend en schofferend,” vond raadslid Leo Graafhuis in Borne. Een motie om een gezamenlijke lobby richting de Tweede Kamer te starten om tot een wijziging in de streekindeling van Twente te komen, werd in de gemeenteraad van Borne op 1 juli unaniem aangenomen.
Dinsdagavond 8 juli werd in de gemeenteraad van Hellendoorn dezelfde motie ingediend. De inbreng van de initiatiefnemer tijdens de vergadering was kort en duidelijk: “De NLPO wil één streekomroep, en wij willen er twee!” De voorzitter van de raad (de burgemeester) was ook helder: het college ondersteunt de motie. Ook de inbreng van de portefeuillehouder was duidelijk: “We hebben de aanvraag voor een tweede streekomroep van harte ondersteund. Dat deze aanvraag is afgewezen, verandert niets aan onze stelling: Een tweede streekomroep in Twente? Doen!” In het belang van de inwoners van de gemeente stemde de raad van Hellendoorn met 23 van de 25 stemmen vóór de motie.
Diezelfde avond besloot de gemeenteraad van Hof van Twente de motie ook te steunen. De raad constateert dat er steeds minder media-aandacht is voor de plaatselijke politiek. Een lokale streekomroep voor heel Twente zou dit manco alleen maar verergeren. Om de lokale democratie te versterken, werd unaniem voor de motie gestemd die vraagt om Twente te splitsen.
Een dag later was de motie in de raad van Haaksbergen niet eens een discussiepunt. De motie werd ingediend door álle raadsfracties en vervolgens unaniem aangenomen. Op dit moment is niet bekend of de motie ook aan de orde komt in de gemeente Rijssen-Holten. Maar in vier van de vijf gemeenten is het signaal overduidelijk. Besturen en medewerkers van de vijf omroepen zijn blij met de overweldigende steun. “We zien uit naar een krachtig vervolg en hopen dat Den Haag de wens van 160.000 inwoners in Twente niet zo makkelijk naast zich neerlegt als de NLPO.”