Holtbar voor de 21e keer uitgereikt

0
629

Hof van Twente – De Holtbar, het doorgeefcompliment voor duurzame projecten, is voor de 21e keer doorgegeven. Antonie ter Harmsel van Hodes Huisvesting heeft de Holtbar ontvangen uit handen van Bas Morsink. Hodes Huisvesting krijgt de Holtbar voor hun aanpak voor duurzaam en circulair bouwen.Hodes Huisvesting heeft zich gespecialiseerd in circuliaire huisvesting. Directeur Antonie ter Harmsel heeft de Holtbar in ontvangst genomen. Bas Morsink licht zijn nominatie toe: “Ik werd een tijd geleden door iemand getipt om eens kennis te maken met Hodes. Ik heb toen een lang gesprek met hen gehad. Ik vind dat ze de Holtbar verdienen voor de de passie en gedrevenheid waarmee dit bedrijf gerund wordt, dat wil ik graag waarderen. Ze zien hier duurzaamheid niet als noemer, maar als iets wat je dóet”.
Wat is’t oe waerd?
De vader van Antonie ter Harmsel had een tegelzetbedrijf. “Ik ben opgegroeid in de bouw, nooit aan gedacht om iets anders te gaan doen. Ik bén de bouw. Maar ik ergerde me er wel aan hoe we met elkaar om gaan. Het moet gaan om ‘wat is’t oe waerd?’. Ik ben ook ondernemer en dan wil je wat, dus toen Hodes Huisvesting voorbij kwam, heb ik de kans gepakt. Ik vertrouw op mijn onderbuikgevoel.”
Antonie ter Harmsel is één van de oprichters van New Builders. “Het gaat er mij om dat je een doel én een bedoeling hebt. Ik wil met Hodes Huisvesting bijdragen aan betere huisvesting voor mens en aarde. Beter voor milieu én betaalbaar”, aldus Antonie ter Harmsel. Ze bouwen nu zo’n 100 zorgkamers per jaar. Ze bouwen ook woningen (zoals de opdracht voor 23 woningen voor corporatie de Woonplaats in Enschede) en zelfs scholen.
Energie versus grondstoffen
Gevraagd naar de duurzame uitdaging, ziet Antonie ter Harmsel twee aspecten: energie en grondstoffen. “Energie is geen probleem. Er is genoeg, we moeten alleen wennen aan hoe we overstappen van fossiele bronnen naar duurzame energie. Dat kan binnen 10 jaar. Ik zie de uitdaging meer in de grondstoffen. We verkwanselen grondstoffen en steken onze kop in het zand. Zoals het er nu uitziet, is binnen 25 jaar 30 tot 40% van de aarde niet te gebruiken. We consumeren ons kapot. Alleen al de bouw veroorzaakt ook nog eens 51% van het afval!”
Circulair bouwen
Reden voor de Holtbar uitreiken aan Hodes Huisvesting, is voor Bas Morsink de circulariteit van Hodes Huisvesting. Gevraagd naar wat dat brede woord voor Hodes Huisvesting betekent, vertelt Antonie ter Harmsel drie kenmerken. “Natuurlijk ten eerste de lange levensduur, maar dan vooral: binnen de levensduur te kunnen verplaatsen. Tweede punt is kunnen meegroeien met innovaties, oftewel permanente flexibiliteit. En tot slot het gebruiken van duurzame materialen, oftewel ‘het huis teruggeven aan de aarde”. Nog niet alle gebruikte materialen zijn duurzaam. “Het gaat steeds stukje voor stukje. De wandbeplating is al helemaal circulair, maar het lukt ons nog niet om al het plastic uit de gevel te houden. Dat komt nog! En wij gebruiken bijvoorbeeld beton. Dat is niet circulair, maar qua levensduur is het wel weer duurzaam. We gaan door, stap voor stap!’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in